Gralles i tabals

Posant música a les nostres actuacions.

Escola de gralles i tabals

La colla disposa d’una escola de gralles i tabals.

L’escola de gralles té el privilegi de tenir com a professora la Gemma Rovira, reconeguda dins i fora del món casteller. L’escola de gralles i tabals té una  vintena d’alumnes en actiu, molts dels quals ja toquen bona part del repertori casteller.

Els assajos de gralles i tabals són els dimarts de 7 a 8 del vespre. Si voleu aprendre a tocar la gralla o el tabal només cal que passeu pel centre cívic L’Era els dies i hores ja esmentats, el preu per aprendre és fer-se casteller.

La gralla

La gralla és un instrument tradicional de vent de llengüeta doble, que consisteix en un tub de 34 centímetres, de forma cònica i de fusta. Té sis forats a la part superior del tub i un forat a la part inferior. Aquests forats són els que fem servir per tapar i destapar amb els dits i poder crear melodies. També té dos forats laterals situats a la part final del cos, però aquests només són a efectes d’afinació.

Cal saber que existeixen dos tipus de gralla: la seca i la dolça o de claus.

La fusta que s’utilitza normalment per a la construcció de la gralla és la de ginjoler, boix o granadillo. Encara que també es poden trobar gralles d’altres fustes. Evidentment, però, depenent de la qualitat de la fusta, la gralla tindrà un so o un altre.

GRALLA SECA

La gralla seca és la més antiga de les dues. Afinada en Do, la seva tessitura abraça del Sol 3 al Do 5.

GRALLA DOLÇA

La gralla dolça o de claus és una evolució moderna de la gralla seca. Com el seu nom indica, el seu so és molt més dolç.

Disposa de més forats a la part baixa que són tapats per claus metàl·liques (dos o més) i que permeten augmentar la tessitura de l’instrument.

1
2
3
4
1

INXA

2

TUDELL

3

ARGOLLA

4

ARGOLLA

L’INXA

La canya o també anomenada inxa, està construïda de dues pales independents lligades a la part inferior i que se situa al tudell. La vibració d’aquestes pales mitjançant la pressió d’aire fa que es produeixi el so. El tipus tradicional de canya és la de pala de cosntrucció gubiada, encara que també s’han utilitzat canyes de tenora.

EL TUDELL

El tudell és la peça metàl·lica, normalment de llautó o d’argent, que uneix la canya al cos de la gralla.

Tabal, tabals i timbals

El tabal o timbal és un instrument musical de percussió de forma cilíndrica, amb dues membranes, normalment de cuir, que emet un so indeterminat. N’hi ha de totes les grandàries, encara que el tabalet és generalment un tambor de dimensions mitjanes, que es pot penjar al coll, la qual cosa permet integrar-se còmodament en cerca-viles i altres esdeveniments al carrer.

El tabalet fa parella amb la dolçaina, sent ambdós instruments suficients per a amenitzar musicalment qualsevol festa al carrer.

La percussió tradicional que acompanya les gralles és el timbal. Els més antics eren de cos de fusta i d’una certa fondària. Quan les gralles s’allarguen, a finals del segle XIX, apareixen els timbals de llautó, de gruix més moderat i sistema de tensat amb palometes, a fi d’aconseguir un so més sec i equilibrat amb el so de les gralles i poder, per fi, tensar el timbal al gust de l’executant sense patir per les incòmodes cordes tensadores dels timbals de fusta.

Segons el nombre de grallers hi podien haver un o més timbals. Aquesta és l’única i exclusiva percussió que durant segles ha acompanyat les gralles. Tanmateix, en els darrers anys algunes colles han ampliat de forma desmesurada les percussions dels grups de grallers amb altres instruments (bombos, esquellots, plats, maraques i altres) aliens a la formació tradicional i així mateix han creat falsos referents alhora de la recuperació d’aquest instruments.

El músic del tabal o el tabalet és un tabaler o tabaleter. L’intèrpret del timbal és el timbaler.

Actualment hi ha colles tant amb timbals de fusta com de llautó, tot i que cada cop més els timbals de llautó propis de la que avui es coneix com a època d’or de la gralla, a cavall dels segles XIX i XX- són els que s’estan imposant.

1
2
3
1

TIMBAL O TABAL DE GRALLES

2

TIMBAL O TABAL FONDO

3

TIMBAL O TABAL MIG

  • TIMBAL O TABAL DE GRALLES

    Instrument fet de llautó, amb dues membranes (generalment de pell) i de poca profunditat. El seu so es caracteritza per la bordonera (espècie de cordes de gutarra que es fiquen a la membrana inferior i que sonen al tocar la membrana superior). Es tensa mitjançant clavilles.

  • TIMBAL O TABAL DE GRALLES

    Instrument fet de fusta d’amplada similar al Timbal de Gralles però amb molta més profunditat. També consta de dues membranes. El so depèn de la fusta i la pell. Es tensa mitjançant cordes.

  • TIMBAL O TABAL MIG

    Timbal fet de fusta, de petita amplada, però la mateixa profunditat que el timbal fondo. S’acostuma a utilitzar quan es fa grups amb tarotes per emular la música medieval. Es tensa mitjançant cordes.

Vols venir a l’escola de gralles i tabals?

INFORMACIÓ SOBRE PROTECCIÓ DE DADES DE CASTELLERS DE MOLLET. Finalitats:Facilitar-un mitjà perquè pugui posar-se en contacte amb nosaltres i contestar les seves sol·licituds d’informació, així com enviar-li el nostre butlletí i comunicacions informatives que puguin ser del seu interès, fins i tot per mitjans electrònics, en cas d’acceptar la casella corresponent. Legitimació: El seu consentiment exprés, l’execució de la relació precontractual o contractual mantinguda amb vostè i l’interès legítim de Castellers de Mollet. Destinataris: La informació proporcionada podrà ser compartida amb la nostra base de dades d’emmagatzematge i tercers proveïdors que ens ajuden en la prestació dels serveis. Drets: Pot retirar el seu consentiment en qualsevol moment, així com sol·licitar l’accés, rectificació, limitació, supressió, i / o portabilitat de les seves dades a l’adreça de correu electrònic info@castellersdemollet.cat. Informació addicional: Pot ampliar la informació a l’enllaç de Política de Privadesa.

Patrocinadors:

El Nou Can Palau
Venus
Restaurant Pitapes
The Bishop
Bar el Refugio
Frankfurt Parera
Restaurant Pequin
Tours Millan
Instalaciones Jose Bueno
KdCarol
Prat
Bodega Segalés
Bar Zamora
Arelsa
Ingalsa
Plaça Doner Kebab
Molletauto
Cal Jordi
Global Idiomes
Gemat

Amb el suport de:

Ajuntament de Mollet del Vallès
Diputació de Barcelona
Colles Castelleres de Catalunya
Castells Patrimoni de la Humanitat
Estrella Damm
Agbar
Som