El nostre color i escut

Aquí t’expliquem el perquè del verd claret i d’on ve l’escut dels Castellers de Mollet.

L’ESCUT

El nostre escut representa un enxaneta fent l’aleta pel damunt d’una gralla de la qual surt una faixa que l’envolta. A la faixa hi figura escrit el nom de la colla i, en una volta, la Senyera.

El disseny original de l’escut el va fer l’Elena Palou l’any 1992 i la forma definitiva va ser obra dels artistes anònims que van adaptar-lo al brodat de la butxaca de la camisa i al material promocional de la colla (pins, adhesius, etc.). L’any 2009 se’n va fer una versió nova per digitalitzar l’escut existent i millorar alguns aspectes del dibuix tot respectant al màxim possible el disseny original. L’autor d’aquesta nova versió és en Rafael Ferran Wally.

Com a curiositat, cal esmentar dos aspectes de l’escut que no concorden del tot amb l’ortodòxia castellera. D’una banda, l’enxaneta fa l’aleta amb la mà esquerra, cosa gens freqüent en els castells. D’altra banda, la manera com l’enxaneta du lligat el mocador al cap, a l’estil indi podríem dir, tampoc és gaire normativa, és més habitual portar-lo a l’estil pirata.

Els Castellers de Mollet sempre hem portat l’escut brodat a la butxaca de la camisa i estem tan habituats a veure’l que no hi trobem res d’estrany amb la mà que fa l’aleta o com porta el mocador lligat; sempre ha estat així i no el volem canviar. És el nostre símbol i aquests detalls li donen una personalitat que ens fa sentir orgullosos.

LA CAMISA

El color de la camisa de Castellers de Mollet és el verd clar. Amb els anys, però, i pel fet d’haver tingut diferents proveïdors de tela i diferents qualitats de teixit, aquest verd ha anat variant i, actualment, a les actuacions es poden veure diferents tonalitats matisades, a més a més, per diferents intensitats de rentat i descoloriment. Totes, però, són cent per cent verd claret.

CENT PER CENT VERD CLARET!

ESPAI RURAL DE GALLECS

Per què verd claret?

Podríem explicar que Castellers de Mollet ens estimem molt Gallecs (és on la colla va ser batejada i hi actuem cada festa major) i que sempre l’hem defensat com a espai verd. I tant n’estem de Gallecs que vam triar el color verd per reivindicar-lo cada cop que ens posem la camisa i fem castells.

També podríem dir que, a l’època que vam triar el color, tot el mobiliari urbà  de la nostra ciutat era de color verd clar, un color que oficialment es deia verd Nil, però que el personal de la brigada d’obres de Mollet i els seus proveïdors de pintura anomenaven verd Mollet. Així, la colla hauria triat el mateix color per ser un color aleshores associat a la ciutat.

I també podríem explicar que el verd clar va guanyar en una votació feta entre la gent que aleshores formava part de la colla. Les altres propostes eren el vermell (present a la bandera de la ciutat) que es va descartar per haver-hi moltes colles amb camisa vermella, el negre o el taronja que aleshores no feia servir cap colla i, inclús, una curiosa proposta d’anar amb camisa arlequinada.

Però encara que és veritat que la colla s’estima molt Gallecs, que l’any 1992 el mobiliari urbà es pintava de color verd clar i que van haver-hi les diferents propostes de colors de camisa que hem dit, no és cert que triéssim aquest color pels motius que acabem d’explicar.

La veritat és que, en el moment de comprar la primera bobina de roba de 500 metres per fer camises, sense tenir una idea molt clara de quin color acabaríem triant, el proveïdor en tenia en quantitat suficient i ens deixava molt bé de preu només aquest color verd clar. I vam acceptar l’oferta, per preu i perquè el color ens va semblar bé.

Ara, el verd clar és el nostre color preferit i, si bé moltes colles castelleres porten camisa verda, el verd clar només el compartim amb Vailets de Gelida i amb Castellers del Riberal, de Bao (pronuncieu Bou) a la Catalunya nord.

UN COLOR MÉS CONCRET

Si bé amb les camises és normal i ens agrada que hi hagi aquesta variació, per a altres aplicacions com és ara aquest espai web o el material imprès de difusió de la colla, convé fixar una tonalitat concreta de verd clar de cara a una certa coherència visual. Per tant, en aquest web i en totes les aplicacions on el color es pugui especificar per components de llum vermella, verda i blava (RGB) utilitzarem el color 95c59a (en hexadecimal) o el que és el mateix 149 R, 197 G, 154 B. Aquest és un dels anomenats colors web segurs. Per a aplicacions en color pigment, com ara impresos, utilitzarem el Pantone 345 en colors plans i 40% cyan + 40% groc en quadricromia.

Patrocinadors:

El Nou Can Palau
Venus
Restaurant Pitapes
The Bishop
Bar el Refugio
Frankfurt Parera
Restaurant Pequin
Tours Millan
Instalaciones Jose Bueno
KdCarol
Prat
Bodega Segalés
Bar Zamora
Arelsa
Ingalsa
Plaça Doner Kebab
Molletauto
Cal Jordi
Global Idiomes
Gemat

Amb el suport de:

Ajuntament de Mollet del Vallès
Diputació de Barcelona
Colles Castelleres de Catalunya
Castells Patrimoni de la Humanitat
Estrella Damm
Agbar
Som